top of page

I když se něco nepovede, není to konec světa, povzbuzují adepty advokacie Jana Černá a Michaela Čejková

Jak si vybrat profesní oblast v advokacii, zbavit se stresu z odpovědnosti a osvojit si důležité měkké dovednosti? Nejen o tom si do živého streamu projektu #PRVNÍCH100LET a webu Info.cz přišly popovídat dvě zástupkyně předních tuzemských advokátních kanceláří, Jana Černá z Deloitte Legal a Michaela Čejková z Bird & Bird.


prvních100let stream Jana Černá a Michaela Čejková

Jana Černá se zaměřuje na pracovní právo, bankovnictví a finanční služby, zatímco specializací Michaely Čejkové je duševní vlastnictví, mediální právo a regulace digitálního trhu. Vzhledem k zvolenému tématu živého streamu bylo nasnadě, aby obě diskutující nejprve samy prozradily, jak přišly ke svým vlastním specializacím.


„V mém případě to nebyla láska na první pohled s pracovním právem, ale spíše s nadřízenými, kteří v určitém období pracovní právo dělali, a já jsem s nimi mohla pracovat a učit se od nich. Tak jsem si nakonec tu oblast oblíbila,“ přiblížila svůj výběr Jana Černá. Michaela Čejková souhlasila, že mít na začátku kariéry nadřízeného, který umí vzbudit zápal pro nějakou oblast, je zásadní.


Kontakt je základ

Málokomu se dobře rozvíjí talent v prostředí, které se dnes módně nazývá toxické. To se časem může vyvinout ve všech oborech, včetně advokacie. Jak tomu zabránit? Podle Čejkové je zásadní podoba a naladění pracovního kolektivu. „Je důležité, a myslím, že se to v advokacii zlepšuje a s nástupem mladší generace se o tom víc mluví, aby tam byl větší balanc, aby bylo v pořádku říct ´dneska už nemůžu´. Pokud se můžeme jeden o druhého opřít, je to vždy snesitelnější,“ myslí si advokátka Bird & Bird. 


Pro čerstvé absolventy právnických fakult, kteří pošilhávají po profesi advokáta, měly obě panelistky pár poznatků ohledně kompetencí či vlastností, které jim škola nemůže předat. Michaela Čejková přiznala, že je osoba spíše společenská, což přináší jisté výhody. „Nedělá mi problém setkávat se s klienty, chodit na soud, prostě kontakt a interakce jsou pro mě hodně důležité. S tím souvisí určitý networking a business development. Naopak pokud musím sedět celé dny u počítače, je to pro mě náročné,“ vysvětlila. Pro její kolegyni v debatě bylo vždy zásadní přemýšlet o problému klienta a o tom, jak jej pak právně vyložit. „Obecně přemýšlet o tom, jak mluvit o právu i s lidmi, kteří jsou úplně z jiné oblasti,“ naznačila advokátka Deloitte Legal.


Uvolnit atmosféru

Těžko hledat univerzální recept, jak nabrat sebevědomí k tomu začít vést rozhovory s klienty třeba ve formátu 1 na 1. „Jako junior někoho doprovázíte na schůzky, vidíte, jak se to má dělat, ale když najednou jste sám poprvé v té kůži, snažíte se být připraveni i na to, na co se vás nikdy nikdo nezeptá, protože máte trému, a cítíte obrovskou zodpovědnost, protože klient udělá to, co mu poradíte. S tím se nedá mnoho dělat, jen si na to časem zvyknout,“ popsala Jana Černá s tím, že dnes už podobné pocity zažívá jen občas. „I když se třeba něco nepovede, není to konec světa,“ dodala. Michaela Čejková si v takových chvílích pomáhá malým trikem: „Na začátku každé schůzky je dobré s klientem prohodit pár lidských slov, o počasí či dopravě, nebo prohodit vtípek, což odbourá prvotní stud na obou stranách. Pak už jde vše snáz,“ doplnila.


Jaké měkké dovednosti by si tedy zájemci o praxi v advokátních kancelářích měli osvojit? Jana Černá staví hodně vysoko schopnost fungovat v týmu a přijímat nové podněty i mimo vlastní obor. „Pro business development je důležité umět přemýšlet o tom, co všechno by klient mohl potřebovat,“ poukázala na to, že Deloitte může nabídnout řadu dalších služeb nad rámec advokacie. Z pohledu Michaely Čejkové je zásadní, aby si každý vyhodnotil své silné a slabé stránky a rozvíjel tu oblast, kde se cítí jistěji. „Když se v jedné oblasti necítím komfortně a budu se snažit v tom vzdělávat a posunout, stejně nebudu tak dobrá jako ten, kdo je pro to nadanější.“ Proto i ona klade velký důraz na tým složený z expertů na jednotlivé oblasti.





Commentaires


bottom of page