top of page

Inspirativní právničky podle… Michaly Plachké

SERIÁL | O tom, které právničky mě inspirují, bych dokázala psát hodně dlouho. Protože i jen aktuální český advokátní trh je inspirativních žen plný.


Historicky mě samozřejmě fascinují ženy jako Ruth Bader Ginsburg, která nejen ve svých nelehkých začátcích, ale až do konce svého život úspěšně bořila hradby, které dříve před ženami v právu existovaly.


Ale když se řekne inspirativní právničky, vybaví se mi i současné ženy. Takové, které mám tu čest znát osobně, se kterými mám šanci pracovat a sdílet všechny radosti, úspěchy, ale i pády na pusu a slepé uličky, které s naší prací souvisí.

Protože být úspěšnou ženou v ještě stále poměrně výrazně mužském světě, kterým třeba advokacie bezesporu je, není nic lehkého.

No a pokud to někdo dokáže bez toho, aby šlapal po jiných, nebo dokonce tu a tam udělá něco navíc, co usnadní cestu těm ženám, které přijdou po nás – to je za mě definice inspirativní právničky.

Z mého blízkého okolí jsou takové ženy pro mě třeba Lucie Bányaiová, se kterou pracuji v představenstvu České advokátní komory, a která mě nepřestává bavit svou pracovitostí, spojenou s tolik potřebným nadhledem.

Lucie Hrdá, která dělá obrovský kus záslužné práce pro oběti domácí a sexuálního násilí, a u toho jen tak mimochodem proplouvá velmi složitými situacemi povětšinou se sympatickým sarkasmem. A neuvěřitelnou dávkou síly a vytrvalosti.

A když zůstanu pro tenkrát u těch Lucií, tak do třetice bych zmínila Lucii Hladkou, která je jednou z nejpracovitějších lidí, se kterými jsem kdy pracovala. A když chce člověk nápady a myšlenky realizovat a posouvat, je taková kolegyně k nezaplacení.

A takových inspirativních právniček bych mohla jmenovat mnohem víc, od mých dlouholetých kolegyň Žanety Prôll a Jany Ondrušové, přes Evu Ostuszka-Klusovou, až po mé oblíbené Janu Sedlákovou a Petru Dolejšovou – suma sumárum věřím, že český trh je inspirativních právniček plný.

A díky za každou další, která udělá cokoli navíc, než je nezbytné minimum, a třeba aspoň o kousek usnadní pozici těm právničkám, které přijdou po nás.


  • Autorkou článku je Ambasadorka projektu #PRVNÍCH100LET - Michala Plachká, místopředsedkyně České advokátní komory a partnerka advokátní kanceláře PURE Legal.

Comments


bottom of page