top of page

Introverti to mohou mít v advokacii těžší. Vsadit mohou na silné stránky, jako je empatie, shodují se Eva Novotná a Martina Waliczková

Eva Novotná působí jako advokátka v advokátní kanceláři Sokol, Novák, Trojan, Doleček a partneři a specializuje se na trestní právo. Martina Waliczková je expertkou na M&A z advokátní kanceláře Bird&Bird. Společně v debatě živého vysílání projektu #Prvních100let probraly například působení advokátek ve specializovaných oborech, jako je trestní právo. Hledaly také „návod“, jak pomoci introvertkám prosadit se ve světě advokacie, který přeje spíše extrovertům. Introverti bývají z pravidla empatičtější, a to má své nesporné výhody, shodli se Eva Novotná a Martina Waliczková v livestreamu Právničky LIVE.



Martina Waliczková se ke své právní specializaci dostala neplánovaně. Začínala jako advokátní koncipientka v kancelářích, které se zaměřovaly na právo duševního vlastnictví. To jí dovedlo až do advokátní kanceláře Bird&Bird, která se zaměřovala mj. i na tuto oblast. „Chtěla jsem ale zkusit i jiné obory než oblast duševního vlastnictví, proto jsme se domluvili že mě zařadí do nového týmu. Fúze a akvizice mě zaujaly svou dynamičností, například tím, že se ze dne na den mění podmínky, nebo tím, jak se člověk musí umět flexibilně přizpůsobovat potřebám klientů. Poté jsem si řekla, že to je vlastně něco, co mě hodně baví a co bych chtěla dělat,“ vzpomínala Martina Waliczková. 


Eva Novotná se rozhodla pro specializaci na trestní právo ve třetím ročníku vysoké školy. Jako studentka měla vnitřní pocit a nutkání pomáhat na státním zastupitelství potírat zlo a zločin. Nakonec jí ale tato touha přivedla do advokacie. "V rámci praxe v advokátní kanceláři jsem se setkala se skvělými kolegy. Jeden z nich mě upozornil na to, že pokud chci pomáhat společnosti, tak nejpraktičtější způsob, jak to učinit, je pomáhat konkrétním lidem, kteří jsou trestně stíháni. Svoboda toho povolání je úžasná v tom, že vy sám si můžete říct, na co ještě morálně máte a na co ne, “ řekla Eva Novotná v livestreamu Právničky LIVE. 


Podle Martiny Waliczkové může být advokacie nelehkým povoláním pro introverty. „Já sama jsem spíše introvertkou. Když jsem začínala v advokacii, tak člověk naráží na různé životní zkušenosti, kde se cítí více nebo méně komfortně. Například veřejné vystupování. Snažila jsem se tedy zamyslet nad tím, jestli je nějaký profesní handicap být spíše introvertem. Došla jsem ale k názoru, že by se člověk neměl nutně zamýšlet nad svými slabými stránkami, ale myslet na ty silné, čímž může být primárně analytické myšlení, nějaká vytrvalost, určitá schopnost porozumět lépe potřebám klienta, protože introverti bývají zpravidla empatičtější," uvedla Martina Waliczková. Mimo jiné to podle ní znamená, že introvertní lidé raději poslouchají, než by mluvili, a tím pádem mají dar naslouchat cizím potřebám, což jim otevírá lepší cestu získat si důvěru například klienta nebo protistrany. Jsou také velmi dobrými prostředníky při vyjednávání, dodala Martina.


„S tím souhlasím. Empatie je určitě vlastnost, kterou v advokacii potřebujete. Přijde mi škoda, že v trestní advokacii je stále poměrně málo žen. Myslím si, že podpora žen v oblasti trestního práva je extrémně důležitá, protože právě my jsme nositelkami těchto vlastností, které jsou klíčové v oblasti poskytování právních služeb stíhaným osobám, ale i poškozeným,“ uvedla Novotná. Je podle ní extrémně důležité, aby advokát uměl navázat s klientem důvěrný vztah, což se prý daří více ženám. "Je určitě důležité vždy vnímat pocity klienta. Nikoliv jenom to, co říká, ale i to, jak to cítí. A důležité je vnímat ho jako celou osobnost,“ vysvětlila svůj pohled Novotná. 


Jak náročné je nastartovat znovu kariéru po mateřské dovolené? Dá se jednoduše skloubit práce a rodinné závazky? Je složité si vybudovat vlastní „brand“? S kterými vlastnostmi nebo pojmy by chtěly být na konci své kariéry spojovány?



Comentarios


bottom of page