top of page

Jak držet krok s konkurencí? Specializujte se a neustále se vzdělávejte, radí úspěšné advokátky

Jak vypadaly první roky kariér dvou dnes význačných advokátek? Co obnášel výběr jejich specializací a jak držet krok s rychlým vývojem, k němuž dochází prakticky ve všech oblastech regulovaných legislativou? Nejen o tom přišly do živého streamu projektu #PRVNÍCH100LET a webu Info.cz debatovat Jana Sedláková, partnerka advokátní kanceláře Sedlakova Legal a Janka Brezániová, partnerka v advokátní kanceláři Taylor Wessing.


Jana Sedláková, partnerka advokátní kanceláře Sedlakova Legal a Janka Brezániová, partnerka v advokátní kanceláři Taylor Wessing

Specializací Jany Sedlákové jsou oblasti IT a softwarové právo, korporátní právo, due diligence, investice a startupy. Janka Brezániová je vedoucí jak pracovněprávního oddělení, tak i oddělení korporátního práva/M&A Taylor Wessing. Obě dámy tedy svou erudicí pokrývají zajímavou škálu právnických oblastí, a tak bylo o čem si povídat. Jak ale došly k tomu, že si vybraly právě tyto oblasti působení?

 

Volba z rozumu a náhoda

 

Jana Sedláková přiznává, že technologie byly „volba z rozumu“, pro niž se rozhodla krátce po advokátních zkouškách. „Jako koncipient jsem se věnovala nemovitostem a rodinnému právu. To ale dělalo dalších 17 tisíc advokátů a na rozdíl ode mě mohli říct ´už to dělám dvacet let´, kdežto nikdo nemohl totéž říct třeba o blockchainu. Jsem velmi ráda, že jsem se takto rozhodla. Technologie jsou totiž dnes všude, v jaderných elektrárnách, autech i pekárnách, a s tím, jak nám rostou klienti, bylo potřeba, aby se rozšiřovala i naše kancelář, protože jinak bychom o ně přišli,“ říká Jana Sedláková s tím, že díky tomu teď může poskytovat advokátní služby v oblastech, na které zprvu neměla odvahu. Mezi právničkami si přitom nepřijde svým fokusem na technologie nijak zvlášť výjimečně, protože s tím, jak obecně přibývá žen mezi právníky, je přirozené, že část z nich míří i do oblasti IT.

 

Kancelář Taylor Wessing je dlouhodobě úspěšná i v oblasti pracovního práva, což je právě doména Janky Brezániové. K agendě pracovního práva se dostala vlastně náhodou, když jako koncipient na korporátním oddělení, byla požádána kolegyní advokátkou o asistenci s některými pracovněprávními kauzami. Janka byla ráda, že si rozšíří obzory a něčemu dalšímu se od šikovné seniornější kolegyně přiučí. Kolegyně se po nějaké době rozhodla jít jinou kariérní cestou a posléze změnila působiště. „V pátek se u mě zastavil šéf a řekl, že jelikož mám k pracovnímu právu nejblíž, tak by bylo dobré, abych si pracovní právo od pondělí vzala pod sebe. Vyděsila jsem se a celý víkend četla vše, co šlo, protože jsem musela dohnat svět. To se samozřejmě nemůže podařit, protože se učíme vlastně pořád,“ přibližuje počátek svého vztahu s touto právní oblastí. Přestože si Janka oblast pracovního práva nevybrala hned od počátku, dnes je za ni moc ráda, protože dobře doplňuje další stěžejní oblasti (zejména pak oblast korporátního a M&A práva), kterým se také věnuje.   

 

Technologie a volný čas

 

Jaké odpovědi má Jana Sedláková připravené pro absolventky právnické fakulty, které by se chtěly věnovat technologické oblasti, startupům a investicím a zajímá je, co mohou očekávat a zda mohou počítat s nějakým volným časem? „Prošla jsem skoro všemi našimi firemními odděleními, takže vím, že některé oblasti se s volným časem kombinují lépe, jiné hůře. Technologie jdou. Jsou sice složité, je těžké se to naučit a najít si v tom rutinu, protože je tam rychlý vývoj, ale víceméně pořád pracujete se smlouvami, které mají nějaký deadline, který je možné splnit a jít s čistou hlavou domů,“ popisuje advokátka specifika svého zaměření. Naproti tomu třeba oblast fúzí a akvizic je podle ní v podstatě minové pole, kde u citlivých transakcí s blížícím se termínem rády „vybuchují bomby“ a advokáti mohou na svůj soukromý život prakticky zapomenout.

 

Pokud jde o kombinování více oblasti, či dokonce generální praxi, tam nabádá Jana Sedláková spíše k zdrženlivosti, byť sama takovým úvahám rozumí. „Často a ráda se nadchnu pro leccos, co jde okolo, ale myslím, že je potřeba, aby se člověk fokusoval na svou oblast. Generální praxe je pro mě nejtěžší forma výkonu advokacie. Komu čest, tomu čest, ale myslím, že poskytovat 110 procent ve všech oborech nedokáže každý. Vždyť i když máte svou specializaci, musíte si udržovat přehled i o ostatních oblastech,“ říká Sedláková a dodává, že právě to vyžaduje i po svém týmu.

 

Dlouhodobá reciprocita

 

I u dynamické oblasti pracovního práva, tedy specializaci Janky Brezániové, se očekává nemalý přesah erudice do dalších oblastí. Také Janka se přiklání k nutnosti se specializovat a vzdělávat se v rámci svého oboru, což vychází z komplexnosti a rychlého vývoje současného světa a také potřeby držet krok s konkurencí. Sama si však přesah například právě do práva technologií (IT) udržuje spíše na provozní úrovni a za přednost považuje také schopnost říct: „Toto neumím, toto nevím.“ Pak je ale důležité vědět, kdo to ví, umí a práci náležitým způsobem pro klienta odvede tak, aby klient dostal nejlepší servis. 

 

Obě dámy jsou v pozici, kdy na mladší kolegyně mohou působit jako vzory. Za velmi důležité považují vybudovat si vztah vzájemné podpory a důvěry, kdy si s nastupující generací mohou být navzájem oporou. „Mohu za nimi přijít v pátek odpoledne, že něco potřebuji, a vím, že neodmítnou, protože předtím jsem se jim věnovala, dala jim svůj čas a dělala pro ně to, co zase pro mě kdysi dělal někdo jiný a mám potřebu to takto vracet,“ uzavírá Brezániová.



コメント


bottom of page