top of page

Startuje největší ročník „Právniček“

Po letní odmlce se vrací se svým třetím ročníkem projekt #PRVNICH100LET, který se věnuje podpoře žen v právnických profesích. Nový ročník, který poběží až do května 2024, přinese hned několik výjimečných novinek. To "ověřené" ale samozřejmě zůstává!


Projekt #PRVNÍCH100LET se již od roku 2020 věnuje historii, současnosti i budoucnost žen v právu. Navazuje na dlouhodobé aktivity jeho zakladatele, Jaroslava Kramera z agentury Cover Story, který v roce 2015 jako první v Česku přinesl přehled nejvlivnějších právniček napříč právnickými profesemi. „V novém ročníku, který jsme spustili v těchto dnech, samozřejmě nezanevřeme na naše hlavní aktivity a akce. Těmi jsou zejména únorové výroční setkání "Právničky na Jatkách", které se snažíme neustále vylepšovat a posouvat. S galavečerem je pak spojeno také ocenění Flamma, jehož třetí ročník spustíme již velmi brzy,“ říká Jaroslav Kramer s tím, že chybět nebudou ani pravidelné živě vysílané debaty na webu Info.cz.


„V rámci živých streamů budeme s inspirativními právničkami debatovat jejich kariérní cesty i pohled na budoucnost právnických profesí. Naší tradiční – a opět velmi očekávanou akcí – je vyhlášení přehledu Top 100 žen českého právního byznysu, které plánujeme na letošní listopad,“ dodává projektová manažerka #PRVNÍCH100LET Nikola Macková. „K tomu přidáváme nově celou oblast doprovodných programů, a to včetně zahraničních akcí,“ říká Jaroslav Kramer.


Přibývají ambasadorky i podporovatelky


Do nového ročníku #PRVNÍCH100LET se zapojilo zatím nejvíce právnických firem v jeho historii. „A další skvělé kanceláře brzy přibydou,“ říká Jaroslav Kramer. I proto projekt své partnery a podporovatelky z jejich řad projekt představuje postupně. "Stejně tak postupně představíme naše ambasadorky, tedy dámy, které se umisťují v žebříčcích nejvlivnějších žen, vedou klíčové úřady a utváří současné dění," avizuje Nikola Macková. V první skupině ambasadorek, které jsou současně čestnými porotkyněmi ocenění Flamma, jsou například eurokomisařka Věra Jourová, vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, místopředsedkyně slovenského Nejvyššího soudu Andrea Moravčíková nebo vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Monika Ladmanová. "Nechybí ani laureátky ocenění Flamma a nové ústavní soudkyně Daniela Zemanová a Veronika Křesťanová i nově zvolená slovenská poslankyně Lucia Plaváková," přidává výčet ambasadorek Jaroslav Kramer.


Specializovaný doprovodný program a větší zapojení předních firem


Hlavní novinkou projektu #PRVNÍCH100LET je série doprovodných eventů, které se budou snažit přinést přesah i do jiných oborů a oblastí. „S našimi významnými partnery chystáme například debatu s HR expertkami nebo předními topmanažerkami z finančního světa. Kromě toho se k nám nově připojují také největší společnosti u nás, které mají skvělé interní právní týmy. Spolu s nimi přineseme například debatu předních firemních expertek a expertů,“ přibližuje Nikola Macková a poukazuje tak na to, že se do nového ročníku budou moci zapojit i muži. „Už je čas, abychom více otevřeli dveře také pro muže, kteří diverzitu v právnických profesích podporují. Výroční setkání na Jatkách pro ně ale – jako jediná z našich akcí – přístupné nebude,“ vysvětluje Jaroslav Kramer.

Zahraniční networking


V průběhu podzimu 2023 a jara 2024 proběhnou také doprovodné aktivity v zahraničí, kam budou mít možnost vyslat své zástupkyně nejen partneři projektu, ale také širší právnická obec. Půjde o neformální debaty s významnými právničkami a manažerkami například pod patronací soudkyně Kateřiny Šimáčkové u ESLP ve Štrasburku nebo české velvyslankyně v Londýně Marie Chatardové. "Čekají nás také byznys setkání s právničkami a podnikatelkami ve Varšavě a Bratislavě. Další destinace budou přibývat,“ říká Jaroslav Kramer.


Podpora mladé generace


Ve spolupráci s pojišťovnou právní ochrany D.A.S. projekt opět přináší pro studentky právnických fakult, advokátní koncipientky a další juniorní expertky napříč právnickými profesemi možnost zúčastnit se plánovaných akcí zdarma. „Nově jde nejen o výroční setkání Právničky na Jatkách, ale o všechny naše doprovodné akce,“ přibližuje Nikola Macková.


Jak doplňuje Jaroslav Kramer, o účast je mezi juniorními právničkami enormní zájem. „Za první den se nám přihlásilo přes sto zájemkyň. I proto jsme se rozhodli, že do projektu dozařadíme ještě celou sérii debat určenou pro zástupkyně a zástupce nastupující generace. Začínáme již 17. října pohledem na budoucnost práce v advokacii,“ uzavírá Jaroslav Kramer.





Comments


bottom of page