top of page

Technologie naše firmy generačně spojují, shodly se Jitka Drážková, Zuzana Smítková a Lucie Kalašová

Technologický pokrok často maluje dělící čáry mezi generacemi. Zatímco ty mladší jsou nadšené z nových možností, starší už postrádají chuť učit se a přizpůsobovat se. Ve světě právních kanceláří je to ale jinak, shodly se v dalším livestreamu Právničky LIVE Jitka Drážková z Rowan Legal, Zuzana Smítková z Chrenek, Toman, Kotrba a Lucie Kalašová z bpv Braun Partners. Jejich firmy chtějí být progresivní, na technologiích staví a ty se tak pro jednoltivé generace stávají společný tématem.


 Jitka Drážková z Rowan Legal, Zuzana Smítková z Chrenek, Toman, Kotrba a Lucie Kalašová z bpv Braun Partners.

"My určitě chceme být v technologiích jedním z lídrů, a ne nadarmo jsme úspěšní v právu IT. To nás spojuje napříč generacemi, protože partneři i na druhé straně studenti jsou tomu otevření a nové technologie používají," uvedla Jitka Drážková, která má v Rowan Legal na starosti HR. Například s umělou inteligencí se podle ní dnes pracuje na úrovni práva, ale poslouží jako užitečný nástroj i v řízení lidských zdrojů nebo v marketingu. Jitka se na technologický pokrok dívá tak, že je dobrý sluha, ale zlý pán, takže by se jeho vymoženosti měly užívat s mírou. Na druhé straně se nedá zastavit, takže je lepší ho zapřáhnout než se mu vzpírat.


I v Chrenek, Toman, Kotrba jsou podle advokátky a obhájkyně Zuzany Smítkové technologiím nakloněni. "Všichni vidíme, že v dnešní době je to nezbytné. Bez jednací místnosti vybavené velkou obrazovkou, kam se lze připojit online, se neobejdete. Navíc naše kancelář se na nejmodernější technologie specializuje a zastupujeme v tomto směru i velké klienty," uvedla Zuzana. Všichni ve firmě, starší i mladší, běžně používají základní zařízení od chytrého telefonu po skener, a jestli jsou někde rozdíly, mohou být třeba ve využití sociálních sítí. Nastupující generace více holduje TikToku, ale instragram či facebook je už dnes vlastní v podstatě všem bez rozdílu.


Zajímavý pohled přinesla do debaty Lucie Kalašová, která se v bpv braun Partners specializuje na pracovní právo a ochranu osobních údajů. Integrální součásti advokacie je podle ní neustále se učit a rozvíjet. Jestli si advokát něco nemůže nikdy dovolit, je to usnutí na vavřínech a postoj: už jsem se naučil dost a s tím, co umím, to nějak doklepu. "IT technologie k tomu patří a neustále je musíme zapojovat a využívat v maximálním rozsahu tak, jak se nabízejí. A nepochybně nás spojují, protože mladší generace na ně mohou nahlížet ještě trochu jinou optikou a mohou přinést názory, které nás třeba nenapadnou," přiblížila své vnímání Lucie. Technologie podle ní prostě do advokacie patří a jsou její budoucnost.


Starší a mladší generace ale propojuje i předávání zkušeností. Lucie se při mentoringu snaží být k členům svého týmu maximálně vstřícná a hodně se inspiruje poučením ze svého života a vlastními chybami. "My jsme takový ženský tým a moje kolegyně postupně dorůstají do věku a do životních situací, kterými já jsem si třeba už prošla a vím, jak to bylo těžké. Tak se snažím jim to třeba i usnadnit tím, aby chyby, které jsem udělala, nezopakovaly," přiblížila svůj přístup právnička z bpv Braun Partners.


Zuzaně Smítkové se vždycky vyplatilo se svými svěřenci hodně diskutovat a nikdy neodmítnout nikoho, kdo potřeboval radu či pomoc. "Sama vím, jaké to bylo, když člověk tápe, neumí a neví a potřebuje někoho zkušenějšího, kdo mu poradí, jak na to. Myslím si, že tohle je opravdu to hlavní," uvedla Zuzana. Jisté předurčení má ovšem v tom, že vždycky milovala pedagogiku, během studií práv se vyhýbala praxi v kanceláři a raději učila, takže si i dnes v sobě nese přístup pedagoga a školitele vůči svým koncipientům.


Výhoda je to nejen díky zkušenostem, ale i proto, že když člověk dělá něco, co ho baví, má větší potenciál být v tom dobrý. Proto do mentoringu podle Jitky Drážkové nelze nikoho nutit. V Rowan Legal ho dlouhodobě provozují, ale stále je co zlepšovat, takže aktuálně pracují i na vzdělávacím programu pro mentory samotné. "Jeden z aspektů, proč je advokacie in, je to, že pomáháte, nejen klientům, ale i mladším kolegům růst v rámci té profese. Takže mentoring je důležitý, a proto ho stále rozvíjíme," zhodnotila Jitka.

 

Jaké má advokacie přednosti a proč je skvělá pro ženy? Měli by se budoucí právníci už během studií specializovat? Čemu by se zástupkyně předních kanceláří profesně raději vyhnuly? Sledujte celou debatu zde.



 

 

Comments


bottom of page