top of page

Umělá inteligence má pro právníky ohromný potenciál, soudí Jitka Chizzola

Je to ohromná studnice vědění, ale musí se s ní umět zacházet. Nicméně právníkům usnadní umělá inteligence vyhledávání zákonů, stanovisek, provádění rešerší a celkově práci, míní Jitka Chizzola, šéfka české pobočky pojišťovny právní ochrany D.A.S. S kolegyněmi a kolegy proto chce na využití tohoto fenoménu doby pracovat. "V počítačích jsem totální samouk, ale jsem hodně zvídavá a umělá inteligence je pro mě výzva," uvedla v livestreamu Právničky LIVE. 



Její příběh ilustruje, že nikdy není pozdě a člověk si stále může rozšiřovat obzory. Českou D.A.S. vede už bezmála 30 let a když ji v devadesátých letech rozjížděla, žádná digitalizace jí nepomáhala. Základním nástrojem byla tužka a papír. Zároveň to ale byla éra podnikatelské volnosti. "Měli jsme produkt, licenci a prostě jsme prodávali," zavzpomínala Jitka Chizzola. Současnost je podle ní rychlejší, ale také sešněrovanější předpisy a povinnostmi. "Dříve to bylo více o obchodu, dnes je to více byrokracii," shrnula.


Firma, kterou vede, podniká v právu. Jitka Chizzola ale tento obor vystudovala až poté, co již měla za sebou úspěšnou kariérní cestu. Po jeho absolvování sice zamlada toužila, ale okolnosti tomu po jejím přestěhování do Vídně v roce 1979 nepřály. Nic však nebylo ztraceno. Ve 45 letech ji kamarád pozval na den otevřených dveří na univerzitě, a to ji přivedlo k naplnění mladické tužby. Ve svých padesáti dokončila magistra. "Moc si toho vážím, strašně mě to nabilo a posunulo, protože jsem začala více rozumět právníkům," pousmála se Jitka Chizzola.


Vrhnout se uprostřed kariéry na studia má podle ní svá rizika, protože to nemusí vyjít. Důležité ale je, když to jen trochu jde, se nevzdat. "Není to vždycky růžová zahrada. Je to nahoru dolů. Ale když to zvládnete, je to úžasný pocit," přiblížila vlastní zkušenost šéfka tuzemské D.A.S.


Když si vybírá nové spolupracovníky a kolegy, hledá u nich selský rozum a chuť na sobě pracovat, vzdělávat se, něco dokázat. Cení si také odvahy občas zariskovat. "Mám ráda lidi, kteří jsou motorem," uvedla.


Na nastupující generaci se přitom nedívá se skepsí, která občas zaznívá od starších a zkušenějších. Podle ní neplatí, že mladí chtějí jen peníze a žádnou práci, ale firma musí umět hledat a vybrat.


V čem je specifické dávat zpětnou vazbu právníkům? Kterému oboru práva by se chtěla Jitka Chizzola věnovat, pokud by byla advokátkou? A co se asi nikdy nenaučí, přestože zosobňuje tvrzení, že naučit se dá všechno?






Comments


bottom of page