top of page

Velká a malá advokacie jsou dva poměrně odlišné světy

Profesní cesta je plná dilemat. Vyberete si studium práv, zvolíte si kariéru v advokacii, máte jasno i ve své právní specializaci, ale se zásadními volbami pořád nejste u konce. Ještě je třeba rozhodnout, zda zamířit do velké advokacie reprezentované rozložitými právními firmami, do malé kanceláře o pár lidech nebo zvolit, pro někoho možná zlatou, střední cestu. Jde totiž o možná až překvapivě odlišné druhy angažmá, ukázala debata v rámci livestreamu Právničky LIVE, v níž se sešly Petra Kinclová PWC Legal, Markéta Hanzlíková z Peterka & Partners a Martina Parusová Zímová Accace Legal.


 livestreamu Právničky LIVE, v níž se sešly Petra Kinclová PWC Legal, Markéta Hanzlíková z Peterka & Partners a Martina Parusová Zímová Accace Legal.

"Já si myslím, že velká a malá advokacie jsou dokonce dva úplně rozdílné obory," prohlásila Petra Kinclová. Člověk, který je umí zvládnout oba, je podle jejího soudu opravdu dobrý advokát. Práce v malé kanceláři vyžaduje samostatnost, větší práci s klientem, je více o psychologii. Velká firma bývá svého druhu moloch s nectnostmi z toho plynoucími, ale zase nabízí úplně jiné možnosti. "Není to jenom o advokacii, je to opravdu o prolínání různých oborů, takže proto já jsem nakonec zvolila tu mezinárodní firmu," vysvětlila Petra. Odpovídá to i jejímu založení, protože o sobě také prozradila, že je hloubavá, ráda se něčemu učí a baví jí objevovat nové světy.

 

Přímo očitým svědkem obou sfér je Markéta Hanzlíková, protože jednou nohou zakotvila ve velké advokacii a druhou se postupně usadila v té malé. "Dlouhodobě spolupracuji s Peterka & Partners, kde se věnuji především řízení francouzských litigací a rodinnému právu pro přeshraniční klienty. Ale zároveň mám posledních pár let svoji malou kancelář v Jihlavě," uvedla. Zároveň přiznala, že až s tímto rozdvojením své dráhy si uvědomila některé zásadní rozdíly. Ve velké firmě má totiž advokát opravdu širokou podporu a servis, jako je recepce, pochůzkáři, překladatelé, IT nebo i jen káva v kávovaru. Když se pak rozhodne osamostatnit, řeší, kde sežene klienty a kde bude mít kancelář. Jenže posléze zjistí, že mu chybí back office, tudíž si musí sám dojít na poštu, uvařit kafe klientovi, vystavit faktury i koupit toaletní papír. "Dnes si práce, těch, kteří vytvářejí tohle zázemí, mnohem více vážím," řekla Markéta.

 

Druhý citelný rozdíl je podle ní v tom, že ačkoli jsou obvykle všichni advokáti ve stresu a pod tlakem, velká firma nabízí větší prostor se připravit třeba na složité případy nebo obtížné spory. "Když máte připravit těžkou žalobu, tak máte prostě těch 20, 30, 50 hodin, které jsou potřeba, abyste mohli vše pořádně vyrešeršovat a sepsat, zatímco ve své kanceláři nemůžu invalidní důchodkyni poslat fakturu za 50 hodin práce, a když jí 20 hodin odečtu, tak si to zase nemůžu dovolit," přiblížila Markéta. V malé praxi podle ní zkrátka chybí jistý časový luxus.

 

Accase Legal patří podle Martiny Parusové Zímové v českých poměrech se svými zhruba dvěma desítkami právníků mezi střední firmy. Ale jelikož ji založili lidé původem z velké čtyřky, firemní kultura se blíží spíše velkým kancelářím. Martina sama nemá zkušenosti z malé advokacie, mimo jiné i proto, že ve větší firmě oceňuje právě komfort, že se může problému věnovat do hloubky. "Přiznám se, že narážím přesně na to, co říkala Markéta. Když jsem viděla nějaká podání menších kanceláří, kolikrát jsem si říkala: proč to napsali takhle? přece mohli tu argumentaci rozvést...," uvedla Martina. Sama má spoustu kamarádů, kteří dělají malou advokacii, a podle svých slov je obdivuje. "Člověk, když jede sám na sebe, musí obsáhnout obrovské množství právních předpisů, protože ty bobtnají každý rok. To pak nemůžete jít logicky úplně do hloubky, protože se to nedá jednak obsáhnout a jednak to klient, jak říkala Markéta, nezaplatí. Já se svojí povahou bych tak nemohla nejspíš komfortně fungovat. Takže já osobně jsem asi typ pro střední a větší kanceláře," usoudila Martina.

 

Je vždy lepší vyjet na zkušenou do zahraničí? Hodí se advokacie pro "holky"? Proč jsou práva přitažlivá i pro ty, kteří původně směřovali úplně jinam? Sledujte celou debatu zde.



 

Comments


bottom of page